Forskellen imellem psykolog og psykoterapeut

Psykolog

Psykolog er en beskyttet titel og må kun anvendes af de der har en kandidatuddannelse fra universitet (cand psyk). En psykolog har gennegået 5 års teori på universitetet og kan derefter videreuddanne sig i forskellige retninger. For at kunne kalde sig autoriseret psykolog kræver det 2 års efteruddannelse og 160 timers supervision.

Psykoterapeut

En psykoterapeut er uddannet på en privat uddannelsesinstitution. Der findes forskellige grene man som psykoterapeut kan være uddannet inden for: de eksistentialistiske, humanistiske, psykodynamiske, systemiske, kognitive og adfærdsterapeutiske. Her ud over finder underforgreninger som kropsterapi og gestaltterapi m.m. 

Psykoterapeut er ikke en beskyttet titel det er derfor en god idé at undersøge den enkelte psykoterapeuts baggrund ifht. at se om det matcher dine behov. 

Det er et krav på godkendte psykoterapeutuddannelser at psykoterapeuten går i egenterapi og modtager supervision samtidig med at man fordyber sig i teori og praksis. 

En psykoterapeut kan lige som en psykolog arbejder med angst, stress, depression og lavt selvværd. En psykoterapeut er ikke uddannet til at stille kliniske diagnoser.

Hvad skal jeg vælge?

Hvorvidt du skal vælge en psykoterapeut eller en psykolog er individuelt. Terapi handler i høj grad om relationen og hvad der giver mening for klienten. Der er også forskel på terapeuter og på psykologer. Nogle gange skal man prøve sig frem før man finder den rette.

 

Du kan også læse mere om forskellen i artiklen Børn og Unge i mistrivsel

Henvisning fra læge

En henvisning fra egen læge kan kun bruges hos psykologer.
Du må naturligvis altid gerne vælge en anden terapeut end en psykolog. 

Læs mere her