Glutenfri

Glutenfri kost er en omvæltning fra det vante. Jeg har i et stykke tid fordybet mig i hvilken betydning det har for kroppen at blive glutenfri – eller delvist glutenfri. Det har jeg fordi jeg interesserer mig for sundhed for både krop, sind og ånd – kaldet intergral sundhed.

Her hjemme har vi måttet omlægge til glutenfri kost da min datter havde vedvarende udfordringer med maven – set i bakspejlet skulle jeg have gjort det for længe siden, men jeg er klar over at det  først var nu jeg var klar til at handle på det.

Ny viden

Når jeg tilegner mig viden om nye ting som fx glutenfri kost søger jeg altid viden bredt. Jeg bruger således ikke kun det Sundhedsstyrelsen skriver. Der er masser af forskning som Sundhedsstyrelsen ikke kender til – fordi de simpelthen ikke har tiden til at sætte sig ind i det hele. Derfor giver det for mig god mening at søge bredere end de officielle kilder. 

Ved søgning på glutenfri og Radiodoktoren dukker flere artikler op omkring glutens indvirkning på såvel autisme som autoimmunesygdomme. Læsning om glutens indflydelse på kroppen er tankevækkende ifht. mange af de udfordringer vi møder i dag. 

Hvedemel

Kort fortalt klumper gluten sig sammen i tarmen som en klump tyggegummi. Den er svær at fordøje og få igennem systemet og kan i stedet skabe forstoppelse og andre skader på tarmene. 

Utæt tarm (leagy gut) er en typisk konsekvens af at tarmene ikke kan tåle gluten. Hvis du har utæt tarm vil de stoffer der ikke er sunde for kroppen kunne gennemtrænge tarmslimhinden (fordi utæthederne er store) og det kan kroppen reagerer allergisk på.   

Symptomer på utæt tarm kan være træthed, utilpashed, smerter i led og muskler, mavesmerter m.m. 

Ud over brød, kager og pasta er der rigtig mange ting der indeholder hvedemel: fiskefrikadeller og leverpostej. Så skal du undgå hvedemel så skal du læse på ingredienser. 

Kostændring

Efter 3 uger uden hvedemel og med granskning af ingredienslister på diverse fødevarer ser og mærker jeg en ændring hos såvel min datter som jeg selv. Det gælder især afføring som er blevet mere stabilt. 

Homøopati

Jeg har konsulteret en homøopat og det er hende der har anbefalet mig at fjerne hvedemel fra kosten – så lidt gluten fx rug og byg kan være ok når maven atter er i orden.

For at hele tarmene har vi begge fået homøopatisk medicin. Det kan tage lidt tid at finde det rette (med vejledning naturligvis) men da min datter fik det seneste produkt mod netop meget tyndslidte tarme mærker hun og jeg forskellen efter blot 3 dage. For første gang mens hun har haft ord for det fortæller hun at hun ikke har ondt i maven! Jeg er så taknemmelig og glad på hendes vegne.

Det er ikke bare overstået, men ondt i maven er reduceret allerede nu – homøopatien fortsætter vi med. 

Glutenfri Bagning

Jeg bager efter strukturmetoden. Mine tidligere erfaringer med glutenfri bagning har været, at det var temmelig kedeligt og ikke smagte specielt interessant. 

Med strukturmetoden må jeg sige at jeg nemt og hurtigt er kommet i gang med glutenfri bagning der også SMAGER GODT! Det minder rigtig meget om almindeligt brød i konsistensen, smagen er lidt anderledes men god og vi spiser det begge med glæde. Kanelsnegle og fastelavnsboller er også godkendt.

Dagligdagens Udfordringer

Det kan være en udfordring at lære at begå sig i verden, når man skal undgå gluten. Jeg forventer ikke at familie og venner serverer glutenfri mad – men det ville da være skønt, hvis de gjorde. På den anden side vil jeg hellere selv medbringe brød, som jeg ved vi kan lide fremfor supermarkedets vakuumpakkede; det er der ikke meget næring i. Jeg er heldig at vores lokale bager har fremragende glutenfri rugbrød, og der er også et udvalg af lyst brød/boller, som smager fint.

Kort sat skal jeg selv bage, fryse ned og tænke fremad ifht. planlægning. 

Institution og skole

I min datters børnehave skal jeg selv medbringe det, hun skal have. Jeg prøver at lave ting, der ligner det, de andre får. Heldigvis går hun i Steinerbørnehave hvor de prioriterer det rytmiske, altså gentagelser, så de har en fast madplan der gentager sig hver uge. Det gør det trods alt lidt nemmere at være forberedt. Det er spændende at begive sig ud i glutenfri kost, men det er ikke lige nemt altid og det kan være tidskrævende.

Jeg ønsker mig en større fryser så jeg nemmere kan bage ting på forhånd (de kan nemlig fryses ned inden de bages og dermed bare tages op når de skal bruges og bages – dermed er de helt friske).

Læs også

Supervision

Med andre øjne Jeg er blevet spurgt hvad supervision er. Supervision er at se med andre øjne; dvs du får

Læs mere

Glutenfri

Glutenfri kost er en omvæltning fra det vante. Jeg har i et stykke tid fordybet mig i hvilken betydning det

Læs mere